Mood Treatment with Antidepressants or Running
Header

Grootschalig onderzoek wijst uit: Antidepressiva effectief bij behandelen depressie

May 9th, 2018 | Posted by Roxanne Van Oeveren in Algemeen

Bron: NOS

8 mei 2018 – Antidepressiva werken bij het behandelen van een depressie. Dat is de conclusie van een grootschalig Brits onderzoek, waarbij data over meer dan honderdduizend patiënten bij elkaar is gebracht. Met het onderzoek aan de Universiteit van Oxford willen de wetenschappers misverstanden rond antidepressiva de wereld uit helpen, aldus de NOS.

Want twijfels zijn er genoeg. Zo schreef epidemioloog Dick Bijl twee jaar geleden dat 98 procent van de miljoen Nederlanders die antidepressiva gebruiken, daar geen baat bij heeft. Mensen zouden verslaafd raken aan het middel, en afgestompt raken.

Psychiater Christiaan Vinkers van het UMC Utrecht Hersencentrum schreef eerder een boek waarmee hij het gebruik van antidepressiva uit het verdomhoekje wil halen, en is blij met de uitkomsten van het Britse onderzoek.

“Het bekrachtigt eigenlijk wat we al weten: dat antidepressiva beter werken dan een placebo”, vertelt hij, “maar nu is het na uitgebreid onderzoek bevestigd.” Het is onterecht dat antidepressiva een slecht imago hebben, vindt hij. “Ik vind dat we ongelofelijk blij mogen zijn met het feit dat dit middel er is, ook al werkt het niet voor iedereen.”

Placebo

In het onderzoek wordt het effect van antidepressiva vergeleken met dat van een nepmedicijn, een zogenoemd placebo. Ook werden verschillende varianten van het geneesmiddel met elkaar vergeleken. Eén van die middelen is Prozac, het bekendste antidepressivum.

“Het ene antidepressivum werkt beter dan het andere”, zegt Vinkers. “Ze verschillen in effectiviteit en bijwerkingen.” Gemiddeld bleek wel dat het gebruik van antidepressiva een positief effect heeft op de mentale gesteldheid van mensen met een depressie.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.