Mood Treatment with Antidepressants or Running
Header

Depressie geassocieerd met snellere cellulaire veroudering

November 15th, 2013 | Posted by admin in Algemeen | Publicatie in krant | Publicatie in tijdschrift | Publicatie op website

Mensen met een depressieve stoornis verouderen mogelijk sneller, aldus een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Molecular Psychiatry. Patiënten met een depressie hebben een verhoogd risico op allerlei ouderdomsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en dementie. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door een versnelde cellulaire veroudering. Deze studie levert bewijs dat emotionele stressvolle omstandigheden, zoals het hebben van een depressie, invloed kunnen hebben op de fysiologische slijtage van het lichaam. Voor deze studie werden data van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) gebruikt.

Cellulaire veroudering kan bepaald worden door telomeerlengte te meten. Telomeren zijn gespecialiseerde DNA-sequenties aan het uiteinde van chromosomen en die het DNA beschermen tegen beschadiging. Telomeren worden bij elke celdeling een stukje korter, totdat ze een kritieke lengte bereiken en de cel niet meer functioneert. Josine Verhoeven en collega’s bepaalden telomeerlengte van 1095 depressieve patiënten, 802 mensen die hersteld zijn van een depressie en 510 personen die nooit een depressie hebben gehad. De resultaten laten zien dat de telomeren korter zijn bij mensen die een depressie hebben doorgemaakt, onafhankelijk van hun lichamelijke gezondheid en leefstijl. Zowel de ernst als de duur van de depressieve klachten waren geassocieerd met een kortere telomeerlengte. Het onderzoek toont aan dat depressieve mensen biologisch gezien een aantal jaar ouder zijn dan hun gezonde leeftijdsgenoten.

De onderzoekers speculeren dat de verkorte telomeren een gevolg zijn van ontregelde fysiologische stress-systemen die bekend zijn bij depressie. Ze geven echter ook aan dat de precieze biologische mechanismen die een rol spelen in de relatie tussen depressie en telomeerlengte, alsook de richting van deze verbanden, nog onduidelijk zijn. Het MOTAR onderzoek onderzoekt de effecten van runningtherapie en antidepressive op o.a. telomeerlengte en de activiteit van het enzym telomerase.

Josine Verhoeven
Psycholoog en onderzoeker GGZinGeest en VUMC

 

Meer over dit onderwerp:

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.