Mood Treatment with Antidepressants or Running
Header

Deelstudie MRI

Doel
De MRI studie is een deelstudie binnen de MOTAR studie. In deze deelstudie kijken we naar het effect van running therapie of antidepressiva op het functioneren van de hersenen van mensen met een depressie of angststoornis. Wat doen deze behandelingen met hersenprocessen en hebben de behandelingen hetzelfde effect?

Hersenen
In de afgelopen decennia is veel onderzoek gedaan naar antidepressiva en running therapie. Het is echter nog steeds onduidelijk wat de effecten van deze behandeling zijn op het functioneren van de hersenen. Door middel van MRI scans, kunnen we nu kijken naar de structuur en activiteit van de hersenen en naar de manier waarop verschillende hersengebieden met elkaar communiceren. Daarnaast kunnen we met een MRI scan meer te weten komen over bepaalde stofjes in de hersenen, zogenaamde neurotransmitters, die betrokken zijn bij depressie en angst.

MRI onderzoek
Hoewel alle deelnemers van de MOTAR studie worden benaderd voor dit onderzoek, is deelname aan deze studie niet verplicht. Wanneer u besluit om mee te doen, wordt er twee keer een MRI scan gemaakt: één keer voorafgaand aan de behandeling en één keer na afloop van de behandeling. Er worden in de scanner opnames gemaakt van de hersenenactiviteit tijdens rust en tijdens het uitvoeren van bepaalde computertaakjes.

Deelname
Het MRI onderzoek vindt plaats op twee dagdelen en duurt 2.5 uur per keer, in totaal dus 5 uur. Als deelnemer ontvangt u 25 euro voor het eerste dagdeel en 25 euro voor het tweede dagdeel in de vorm van een VVV-bon. Reiskosten naar de MRI scanner in het centrum van Amsterdam worden ook vergoed.

Wilt u meer weten?
Bent u deelnemer aan de MOTAR studie en wilt u meer weten over de MRI deelstudie? U kunt dan contact opnemen met Laura Han (020-7884521).